Ketam Goreng Telur Masin - Resipi Paling Ringkas
Bergantung ketam apa anda pakai, tapi kalau ketam besar memang kena siang. Kalau takat ketam bunga, boleh la terus masak. Ketam besar ni dia berbau hancing sikit kalau tak siang. Pemerhatian saya la tuan/puan. Walau kita pakai yang hidup pun ada bau hancing dia.
![]() |
Basuh dan siang ketam. RM39/ekor di Pasar Borong Selangor. |
![]() |
Bawang putih tu kena cincang halus lagi. |
![]() |
Kukus ketam. Kalau ketam tak segar, elok goreng. Hilang sikit rasa ''gatal" ketam tu (orang resdung/alahan faham la). |
Langkah 3 - Tumis bawang putih, diikuti cili padi dan daun kari. Lepas daun kari garing, masukkan lada putih (kalau suka lada hitam letak lada hitam) dan telur kuning telur masin.
Langkah 4 - Masukkan mentega. Nanti dia akan berbuih. Bila dah berbuih 'mandikan' ketam anda dan kacau hingga kering.
Tahniah, salted egg crab anda dah siap 🤩.
![]() |
Resipi ni gagal sikit. Orang lelaki masak macam ni la. Telur masin tu bercantum balik. 😢 |
Resipi ni ringkas, jangan takut pasal rasa sebab kombinasi telur masin dan butter (formula mati cepat 😝) cannot go wrong. Kalau guna butter mahal lak, fragrance daun kari akan naik, and rasa creamy butter meresap dalam ketam.
Try it, x sampai 20 minit pun.
Sekian, jemput baca lagi lain kali.
Comments
Post a Comment